Aandachtspunten voor sleuteloverdracht

Zodra uw woning verkocht is, gaat u aan de slag met de voorbereidingen voor de overdracht. U pakt alle spullen in, ruimt op maar tot de sleuteloverdracht maakt u nog gebruik van de woning. Maar wat moet u op het laatste moment nog regelen? En wat als uw inbouwvaatwasser ermee stopt, een paar dagen voor de overdracht? Met dit artikel begint u goed voorbereid aan een nieuw woonhoofdstuk.

 

Hij stopt ermee …

Allereerst die vaatwasser die ermee stopt. Vlak voor de sleuteloverdracht bij de notaris is, gaat u met de verkoopmakelaar, de koper en zijn eventuele aankoopmakelaar door de woning heen. Er wordt dan gecheckt of er gebreken zijn, die ontstaan zijn na de verkoop. Als het lukt is het altijd ons advies om de gebreken voor de rondgang te repareren. Ook kunt u ervoor kiezen om een gelijkwaardig, even oud of iets nieuwer apparaat aan te schaffen en te installeren – doe dit wel in overleg met de makelaar, zodat het aan de nieuwe eigenaren gecommuniceerd kan worden.
Een defect kan voorkomen bij bijvoorbeeld de cv-ketel, mechanische ventilatie, riolering, zonnescherm en keukenapparatuur, maar ook in de vorm van gaten in stucwerk of vlekken op de vloer.

 

Alles verzamelen!

Toen u de woning verkocht, heeft u aangegeven welke roerende zaken er allemaal achterblijven. Die op maat gemaakte gordijnen bijvoorbeeld of de aan de muur geschroefde brievenbus. Misschien zelfs die grote boekenkast die in de woonkamer lijkt te horen. Check die lijst nog even, voor u per ongeluk iets inpakt dat u bij de woning verkocht heeft en waar de koper dus op rekent. Wat u ook niet mag vergeten, is het verzamelen van alle sleutels die er van de woning zijn. Dus ook die ene sleutel die uw zoon nog ergens heeft en die van de buurvrouw die altijd de planten water geeft als u op vakantie bent. Het is daarom slim om een lijstje aan te leggen zodat u zeker weet dat alle sleutels voor de overdracht verzameld zijn.

 

Wat blijft achter, en wat niet?

Zijn alle kastjes leeg voor u verhuist? Ligt er niets meer boven op de keuken en hoe zit het dat randje boven de schuurdeur waar uw snoeischaar precies op past? Op de dag van de sleuteloverdracht worden ook alle meterstanden opgenomen. Kunt u gelijk checken of u de paraplu uit de meterkast is ingepakt.
En wat blijft er juist achter? Garantiebewijzen van de apparaten die u achterlaat, kunnen handig zijn voor de nieuwe bewoners. Ook de afvalpas of de afvalcontainers horen bij de woning en kunt u achterlaten. Ook delen van de vloer die over zijn, kunt u gerust achterlaten.

 

De administratie

Vergeet niet alle leveranciers te informeren over uw verhuizing, zoals bijvoorbeeld de energieleverancier. Per datum van de overdracht mag u de opstalverzekering opzeggen, de nieuwe eigenaren dienen dan hun eigen opstalverzekering geregeld te hebben. Geef uw verhuizing door bij vrienden, familie en abonnementen. Tot slot vragen we u alle handige speciale weetjes te verzamelen. Sommige apparaten hebben zo hun eigen gebruiksaanwijzing die u in de loop van de tijd heeft leren kennen. Neem die buitenlamp die soms hapert of de wasmachinekraan die een extra tikje nodig heeft. Het woonplezier van uw opvolgers wordt er groter van én u kunt met een gerust hart verhuizen.

 

Tot slot willen wij u deze checklist tippen. Een handig lijstje waarop u kunt afvinken wat er gedaan is tot het moment van de sleuteloverdracht. Of zit u nog in een eerdere fase en zoekt u een makelaar voor de woning die u wilt verkopen? We helpen u graag!

 

Melina Rietbroek