Bankgarantie of waarborgsom, wat is dat?

Als u een woning koopt, moet er al snel een percentage van de koopsom aan de notaris worden voldaan. Dat lijkt een aankoopsom, maar dat is het niet. Wat is het dan wel en hoe hoog is het bedrag dat voldaan moet worden?

 

Met een waarborgsom weet de verkoper dat het wel goed zit, met de verkoop van zijn woning. De koop is, wat de naam al zegt, gewaarborgd. De koper betaalt ongeveer 10% van de aankoopsom en dat doet hij niet als hij de woning niet van plan is te kopen. Gebeurt dat toch, ziet de koper onverhoopt af van de aankoop? Dan stort de notaris het bedrag naar de verkoper en is de koper het bedrag dat betaald is als waarborgsom daadwerkelijk kwijt.

 

‘Mag ik het ruilen?’

Alleen al de hoogte van het bedrag maakt dat de aankoop van een woning een serieuze zaak is. Het is geen trui die u na een paar dagen terugbrengt omdat hij niet lekker zit. Zegt u “ja” tegen een woning, dan zit u in elk geval vast aan het bedrag dat u als waarborg afdraagt. Gaat de koop gewoon door, dan ontvangt u de 10% weer terug en dient de volledige aankoopsom bij de overdracht van de sleutel betaald te zijn.

 

Waarborgsom of bankgarantie?

Niet elke koper heeft zo’n bedrag op zijn bankrekening staan. Daarom wordt een waarborgsom regelmatig omgezet naar een bankgarantie. In dat geval staat de hypotheekverstrekker garant voor het bedrag. Met de verklaring dat de verstrekker de waarborgsom alsnog voldoet als de koper zijn plankje optrekt, is evengoed de verkoop gewaarborgd. Een bankgarantie is niet gratis, ongeveer 1% van het bedrag moet aan de hypotheekverstrekker betaald worden.

 

Zelf voldoen

Of u kiest voor bankgarantie of voor waarborgsom is ten eerste afhankelijk van het bedrag dat op uw spaarrekening staat. Heeft u het vastgestelde bedrag op uw rekening, dan kunt u de waarborgsom zelf aan de notaris voldoen. Wel is het zo dat u van de notaris geen rente krijgt, wat u bij een bank wellicht wel krijgt. Het is dus de vraag of de kosten van de bankgarantie lager zijn dan de rente die u krijgt als u het bedrag op uw spaarrekening laat staan. Wilt u advies? Wij denken graag met u mee.

 

Melina Rietbroek