Bouwtechnische keuring: wat, wanneer en waarom?

Zodra uw bod op een woning geaccepteerd is, kunt u een bouwkundige keuring laten doen. Met deze keuring wordt bepaald wat de staat is van de woning, op bouwkundig gebied. Een aanrader, omdat u daarmee weet wat u kunt verwachten aan onderhoudskosten, de komende jaren. Met een bouwkundige keuring is de kans kleiner dat u een kat in de zak koopt. We leggen u graag uit wat, wanneer en waarom.

 

Waarom is de keuring verstandig?

Als u een woning koopt, heeft u daar een bepaald gevoel bij. Zo kan het zelfs zijn dat u blind bent voor de bouwtechnische staat van de woning. Met een bouwtechnische keuring weet u of de woning waard is wat u ervoor geeft. Immers, als er veel onderhoud te verwachten valt, op bouwkundig gebied, dan staat u ook voor een flinke kostenpost. Een bouwtechnische keuring is daarom altijd verstandig, vooral als de woning die u koopt een jaartje ouder is. Een jarendertigwoning bijvoorbeeld heeft veel sfeer, maar is niet altijd in perfecte staat. Fijn als u weet waar u aan begint.

 

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is een keuring die gedaan wordt door een onafhankelijk bouwkundig inspecteur. De inspecteur gaat uit van alles wat hij met het blote oog ziet. Dat betekent dat hij niets sloopt, nergens iets stuk maakt voor zijn keuring. Het is wel zo dat de inspecteur precies weet waarop te letten. Zaken als regionale problemen of problemen in bepaalde bouwperioden zijn bij de inspecteur bekend, wat maakt dat er een gedegen keuring gedaan wordt. Met het rapport heeft u een objectief beeld van de staat van onderhoud en de waarde van de woning. Een bouwtechnische keuring kost u dus wat, maar levert u wellicht veel meer op.

 

Wanneer een bouwtechnische keuring laten doen?

Een bouwtechnische keuring wordt gedaan voor u uw handtekening onder het koopcontract zet. Het is niet verplicht om een keuring te laten doen, echter het is vaak wel verstandig. Onderling mogen koper en verkoper wel afspreken of de keuring wel of niet gedaan wordt. Wel staat er in een koopcontract dat de koop onder voorbehoud van bouwtechnische keuring gekocht wordt. Dat betekent dat u onder de koop uit kunt als de bouwtechnische of bouwkundige keuring tegenvalt en/of als er te ernstige gebreken aan de woning zijn.

 

Wilt u weten wat ons advies in uw geval is? Neemt u gerust contact op met Rietbroek Makelaardij!

 

Melina Rietbroek