Dorp uitgelicht: Kaag

Het kleinste dorp in gemeente Kaag en Braassem is het dorp Kaag. Gelegen midden in de Kagerplassen en om er te komen is het nodig om het pontje te nemen over de Ringvaart vanaf Buitenkaag in gemeente Haarlemmermeer. Kaag is namelijk een eiland!

 

De geschiedenis van Kaag

Voor het ontstaan van Kaag gaan we naar 1308, wanneer Kaag voor het eerst op de kaart te vinden is. Hoewel het nu het kleinste dorp van de gemeente is, was Kaag tot aan de zestiende eeuw het grootste dorp van voormalig gemeente Alkemade. Het dorp is inmiddels flink ingehaald en het zal altijd een klein dorp blijven. Groeien valt immers niet mee, een eiland is niet zonder slag of stoot groter te maken! Waar het kleine dorp enorm in is, is in jachtbouw. Al sinds 1849 is jachtbouwer Van Lent er te vinden en worden er de grootste jachten gebouwd.

 

Toerisme

Veel mensen kennen Kaag van de watersport. Vooral zeilers kennen de omgeving op hun duimpje. Wellicht zijn ze zelfs in hun jeugd op het eiland geweest voor zeilkamp. Al meer dan zestig jaar is er immers een zeilschool te vinden. Ook voor het culinaire gedeelte kun je op de Kaag prima terecht. Bijvoorbeeld bij restaurant Tante Kee, dat in het rijtje beste restaurants van Nederland hoort, volgens het tijdschrift Lekker. Of bij het nieuwe Kompas, die op dit moment een grootscheepse verbouwing ondergaat en voorjaar 2023 weer klaar is voor bezoek. Wil je iets anders? Dan eet je een pizza bij Quatro!

 

Wonen op een eiland

De veerpont heeft zijn charme; sta je erop, dan voel je je op vakantie. Dat geldt niet voor de ongeveer 450 bewoners van het eiland. Zij zijn ‘thuis’ zodra ze op de pont staan. Op het eiland is zowel sociale huur te vinden, als prachtige villa’s en alles wat er tussenin zit. Het merendeel van de huizen zijn koopwoningen. ‘Iets’ hebben met water lijkt bijna een voorwaarde: veel woningen zijn immers aan het water te vinden. Jarenlang voer er overigens een tweede pontje, voor wandelaars en fietsers van en naar het dorp Oud Ade. Helaas is die op dit moment uit de vaart. Wellicht komt hij ooit nog terug …

 

Brand …

In februari 2022 woedde er een enorme brand op het eiland. Daarbij raasde een storm dat het blussen niet eenvoudig maakte. Een appartementencomplex werd volledig in de as gelegd waarbij een van de bewoners het leven liet. Ook restaurant Bij Benjamin is verloren gegaan. Een gebeurtenis die grote indruk heeft gemaakt op de bewoners én bezoekers van het pittoreske dorp.

 

Op zoek naar een woning op Kaag? Wij helpen u graag, plaats vooral een zoekopdracht bij ons!

 

Melina Rietbroek