Dorp uitgelicht: Oud Ade

Het polderdorp Oud Ade is met een ruime 750 inwoners de op twee na kleinste van Kaag en Braassem. De uitgestrekte weilanden reiken tot aan Leiderdorp en door een puntje Warmond aan het dorp vast, ligt er een klein stukje van Oud Ade aan de Kagerplassen; om precies te zijn, aan de waters Spijkerboor en Kever.

 

Het water speelt een grote rol in Oud Ade. Er zijn een aantal campings aan het water van de Kagerplassen te vinden, die net wel of net niet (helemaal) bij Oud Ade horen. Sowieso moet u over de polderwegen van Oud Ade om er via de weg te komen. In de buurt van de campings is een kleine boerderijwinkel van boerderij Weidegeluk, waar de echte boeren Leidse Sleutelkaas een van de specialiteiten van de kaasboerin is. Een aanrader om die eens te proeven.

 

Monumenten

Kijken we naar de Rijksmonumenten in Oud Ade, dan steekt de Sint-Bavokerk er letterlijk met kop en schouders bovenuit. Naast de molens uiteraard, maar daarover later meer. Ook een aantal prachtige woonboerderijen zijn monumentaal. Sommige eigenaars zetten hun deuren open tijdens Open Monumentendag, een tip om dat in de gaten te houden. Wist u dat er zelfs een monumentale buitenplee is? Heel bijzonder dat die bewaard gebleven is.

 

Poldermolens

Drie molens staan er zeker in Oud Ade, de Vrouw Vennemolen in de Vrouw Vennepolder, de Rode Molen in de Rode Polder en de Akkerslootmolen in de Akkerslootpolder. De eerste twee molens zijn in bezit van de Rijnlandse Molenstichting, de laatste is particulier bezit. Bent u nieuwsgierig naar de molens? Bij de Rijnlandse Molenstichting zeggen ze “als de wieken draaien, bent u welkom”. Sowieso een aanrader om er eens een bezoek te brengen op de draaidagen van de stichting of tijdens Nationale Molendag. Overigens, of de Waterloosmolen ook in Oud Ade ligt, daar twijfelen we aan, het adres zegt Rijpwetering, maar op de landkaart lijkt het wel of het toch Oud Ade is. Wie weet kunt u het ons vertellen?

 

Polderlandschap

Oud Ade is omringd door prachtige natuur. De eerdergenoemde Kagerplassen, maar ook de Warmondse Boterhuispolder waar je een prachtig wandel- en fietspad vindt. Verderop is het Ghoybos, aan de kant van Leiderdorp, waar je na een korte wandeling neer kunt strijken bij de Pannenkoekenboerderij. Kortom, een klein dorp met grootse uitzichten over de polder, de stad Leiden dichtbij en water en groen genoeg in de buurt. Een fijne plek om te wonen!

 

Zoekt u een woning in Oud Ade? Plaats bij ons een zoekopdracht, wij staan u graag bij als aankoopmakelaar. Tot ziens, bij Rietbroek Makelaardij

 

Melina Rietbroek