Er zijn drie dorpen kleiner in Kaag en Braassem, maar dan volgt Rijnsaterwoude. Met zijn 1.200 inwoners nog steeds niet groot te noemen. Aan de ene kant grenst dit dorp aan het Braassemermeer, aan de andere kant Leimuiden, Woubrugge en Langeraar.
Hoe klein het dorp ook is, tot 1991 was het een zelfstandige gemeente. Het dorp ging op in gemeente Jacobswoude, samen met Woubrugge, Hoogmade, Leimuiden en Bilderdam. Sinds 2009, toen Jacobswoude en Alkemade samen een gemeente werden, ligt Rijnsaterwoude in gemeente Kaag en Braassem.
Bijzonder!
In het dorp staan een aantal Rijksmonumenten. Een daarvan is de Woudse Dom, de kerk die aan zijn naam is gekomen omdat er gelijkenis is met de grotere Utrechtse Dom. Bij deze kerk is het standbeeld te vinden van Priester Hendrik, een deskundige op het gebied van landontginning in de tijd dat de Grote Ontginning in het veengebied plaatsvond rond 1100. Andere monumenten in het dorp zijn de Geestmolen – ooit de woning van André van Duin – en twee woonboerderijen aan de Herenweg. Een mooi gemeentelijk monument is een historische ophaalbrug met een rijke geschiedenis. Zo werd die brug ooit gebouwd als ophaalbrug over de Does in Hoogmade in 1872, is hij verplaatst naar Rijpwetering in 1925 en kwam hij uiteindelijk in de jaren ’60 van de vorige eeuw in Rijnsaterwoude terecht.
Landelijk wonen
Woont u in Rijnsaterwoude, dan woont u, afhankelijk van waar de woning staat, landelijk. Voor de boodschappen gaat u naar Leimuiden, met de veerpont naar Oude Wetering of naar Alphen aan den Rijn. En Poel Vers komt in Rijnsaterwoude met de verswagen, dus doet u de boodschappen graag toch in het dorp, dan kan dat wellicht zelfs voor de deur. Sinds de sluiting van het laatste restaurant, moet u voor uit eten helaas de dorpsgrenzen over. Voor restaurant De Dyck in Woubrugge, net over de grens, is dat een zeer korte reis. Leuk om te noemen is dat dit restaurant een Groene Michelinster heeft, die ze hebben verdiend door het duurzame koken vanuit de eigen moestuin. Overigens: een frietje halen kan eens per week wel in Rijnsaterwoude, bij Het Schoolhuis aan de Herenweg. Dit dorpshuis, naast de Woudse Dom, is een echte ontmoetingsplek met een rijkgevulde activiteitenkalender. ’s Zomers gaat u hier ook naartoe voor een kop koffie en een punt appeltaart op het terras.
Wandelen en fietsen
Verder staat het dorp vooral bekend van zijn mooie ligging aan het Braassemermeer. Langs de oevers kunt u er heerlijk wandelen en vanuit Rijnsaterwoude zijn prachtige fietstochten te maken. Het dorp is uitstekend bereikbaar door de ligging nabij de snelwegen en ook het openbaar vervoer is hier prima geregeld. Interesse in een woning in Rijnsaterwoude? Af en toe hebben we die in ons aanbod, maar u kunt ons ook contacten als u ons als aankoopmakelaar in wilt zetten voor een woning in dit mooie dorp.
Altijd welkom bij Rietbroek Makelaardij,
Melina Rietbroek