Dorp uitgelicht: Woubrugge

Ooit stond Woubrugge beter bekend als de Heerlijkheid van Esserlijkerwoude en Heer-Jacobswoude. Niet lang daarna was Woubrugge een zelfstandige gemeente. In 1855 werd het dorp Hoogmade hieraan toegevoegd. Een fusie in 1991 met Rijnsaterwoude en Leimuiden zorgde ervoor dat Woubrugge onder het bestuur van Jacobswoude viel en sinds 2009 ligt het dorp in gemeente Kaag en Braassem.

Woubrugge is een waterrijk dorp. Aan de ene kant ligt het aan het Braassemermeer en de Wijde Aa en ook de Woudwetering en de Leidse Vaart stromen langs de oevers van Woubrugge. Veel watersporters weten het dorp wel te vinden en wonen aan het water kan in er zeker ook.

Kopen bij de boer

Wat Woubrugge extra charmant maakt, zijn de vele boerderijwinkels die er te vinden zijn. U koopt direct van de teler bijvoorbeeld aardappelen, uien en groenten van het seizoen. Een typische groente van het seizoen is de asperge, die behalve in Limburg dus ook in de polders van Woubrugge groeit. U haalt het witte goud bij Aspergehof Noordam, waar u ook terecht kunt voor een potje klompengolf of een rondleiding. Verse boerenkaas kunt u bij Van Harten aanschaffen en een vers glas boerenmelk haalt u uit de tap van de Mariahoeve-Logies. Die laatste is in Ofwegen te vinden: een buurtschap tussen Woubrugge en Hoogmade.

Wat ooit was

Over de geschiedenis van Woubrugge is veel te vertellen. Niet voor niets is er onlangs een prachtige fietsroute ontwikkeld langs bijzondere historische panden, plekken en objecten voert. U leert tijdens deze route bijvoorbeeld meer over de Oudendijksepoldermolens, waarvan de molenvoet in ere hersteld is in 2021. Wilt u meer weten over het heden en verleden van plattelandsdorp Woubrugge? Dan raden wij het u aan een bezoek te brengen aan museum Van Hemessen. Dit museum is elke zondagmiddag geopend.

Woubrugge: lekker eten, lekker wonen

Terug naar het Woubrugge van nu: een dorp waar onlangs de verkoop gestart is voor een nieuwbouwproject, waar een Integraal Kindcentrum is, een compact winkelcentrum en waar u heerlijk uit eten kunt bij restaurant De Dyck of ’t Oude Raadhuys. Of bij De Kombuis, het restaurant op het eiland De Hemmen. Het dorp met vele overnachtingsmogelijkheden, bij de boer of bij een Bed and Breakfast. En het dorp waar het prima wonen is.

Bent u op zoek naar een woning in Woubrugge? Wij hebben regelmatig woningen in dit fijne dorp in ons aanbod. Een zoekopdracht plaatsen kan uiteraard ook. Wij helpen u graag.

Melina Rietbroek