Eerlijker biedingsproces met het biedlogboek

 

Sinds 1 januari is het biedlogboek verplicht in de makelaardij. Wat is het biedboek precies en wat houdt dat in voor jou?

Het biedlogboek is eigenlijk een digitaal overzicht van alle biedingen die er gedaan zijn. De biedingen worden geanonimiseerd opgeslagen in een digitaal logboek. Er staat precies in wanneer en hoeveel er is geboden, maar ook informatie over eventuele voorbehouden of bijvoorbeeld de gewenste opleverdatum.

Alle kandidaten die een bieding hebben gedaan kunnen dit biedlogboek na verkoop van de woning inzien. Dat betekent dus wanneer de bedenktijd is verstreken of na het verstrijken van de voorbehouden. Het biedboek wordt echter niet automatisch verstuurd – indien je interesse hebt in het biedlogboek dien je de makelaar erom te vragen. Je ontvangt dan een unieke link om het biedboek in te zien.

In een notendop zorgt het biedboek voor een eerlijk verkoopproces gewaarborgd en een transparantere markt. Dit geldt voor zowel de kopers als voor verkopers.

5 voordelen

1 – Inzicht in de hoogte van de andere biedingen

2 – Meer inzicht in de gunning van de verkoper

3 – Zekerheid voor een eerlijk biedingsproces

4 – Verkopers kunnen controleren of alle biedingen aan hen zijn doorgegeven

5 – Een onafhankelijke informatiebron bij geschillen

 

Alle informatie over het biedboek is ook terug te vinden via de website van de NVM.

Vind je het belangrijk dat jouw makelaar werkt met het online biedlogboek, kies dan voor een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging zoals de NVM.

Vragen over het biedlogboek? We beantwoorden ze graag! Neem contact op via info@rietbroekmakelaardij.nl of 071-3310453.