Grote schoonmaak

In de tijd van de kolenkachels was het pure noodzaak om in het voorjaar de woning uitgebreid te poetsen. Nog steeds doen veel mensen het: de voorjaarsschoonmaak. Bent u van plan uw woning even goed onder handen te nemen? Dan hebben wij een stappenplan voor u gemaakt.


Stap 1: weg met de winter

Die dikke sjaal mag in de was om daarna voor minstens een half jaar opgeborgen te worden. Hetzelfde geldt voor uw winterjas en handschoenen. Ook die donkere kussenhoes mag vervangen voor een frisse hoes in een lichtere tint. Heeft u zelfs zomer- en wintergordijnen? Dan mogen ook deze omgeruild. Alle donkere spullen stopt u in de was, in het voorjaar verlangen we naar licht. Fris gewassen wachten ze in de kast tot het weer najaar is.


Stap 2: rondslingerende rommel

In het loopje ruimt u direct de losse post op en kijkt u wat er in uw woning overbodig is aan accessoires. Het voorjaar is dé tijd om in plaats van kaarsen een voorjaarsplantje neer te zetten. Alles wat maar rondslingert geeft u weer een vaste plek, zodat uw woning er weer opgeruimd uitziet.


Stap 3: schone ramen

Als alles is opgeruimd, is het tijd voor een spons over alle ramen. Wellicht heeft u al gezien dat uw ramen nodig gezeemd moesten worden omdat de zon er ineens weer op schijnt? Met een druppel glasspoelmiddel in het water wordt alles weer zonder strepen schoon en kunt u weer naar buiten kijken. Vergeet niet direct uw spiegels of raampjes in de deur mee te nemen.


Stap 4: een emmer sop

Met een emmer sop en een natte doek gaat u alles af. Van boven naar beneden, omdat stof altijd dwarrelt. Pak met regelmaat schoon water zodat alles ook echt schoon wordt. Gebruik bijvoorbeeld een allesreiniger met bloemengeur, omdat we in het voorjaar verlangen naar een lentelucht. Ga alles af met de natte doek en vergeet uw plinten niet.


Stap 5: de grote beurt in de badkamer

Met een eenvoudig middel als schoonmaakazijn kunt u de badkamer te lijf gaan. Hiermee gaat u kalk te lijf, dat nu eenmaal steeds weer in de badkamer verschijnt. In het voorjaar poetst u niet alleen het plankje van uw toiletspullen, maar ook alle tegels en gaat u met een borsteltje het sanitair af. Die kleine borstel mag ook een oude tandenborstel zijn, die voor dit soort dingen nog bijzonder functioneel is.


Stap 6: de vloer

De laatste stap in het schoonmaakproces is de vloer. Met weer een verse emmer sop met schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het type vloer dat u heeft, boent u elke vlek moeiteloos weg. Het verbaast u wellicht hoeveel vuil er op een ogenschijnlijk schone vloer ligt. Zo eens in de zoveel tijd met passie dweilen is daarom geen overbodige luxe. En nu u toch met de voorjaarsschoonmaak bezig bent …


Stap 7: ervan genieten

Ruikt de hele woning weer fris? Dan is het tijd voor een verse bos bloemen op tafel en een mand vol vers fruit op het aanrecht. U kunt genieten van uw werk!

Succes met de voorjaarsschoonmaak!

Melina Rietbroek