Dorp uitgelicht: Leimuiden en Bilderdam

Tussen het vele water van de Westeinderplassen, het Braassemermeer, de Ringvaart, de Wetering en de Drecht is het dorp Leimuiden te vinden. Het is na Roelofarendsveen het grootste dorp in Kaag en Braassem en het is er prettig wonen.

 

Van Liethemuton naar Leimuiden

De reis naar Leimuiden kan via het water met de veerpont of over de Leimuiderbrug. Die brug is nogal berucht, omdat hij sinds 2021 kampt met forse storingen waarbij hij zomaar een uur niet meer dicht gaat en de files flink oplopen. Volgens Wikipedia heeft het dorp nogal een weg afgelegd voor het genoemd werd zoals u het kent. Van Liethemuton, Leijthemuthe, Leithemutha, Laymuien, Leimuijen, Lemuyden, Leijmuijden en Leymuiden is het uiteindelijk Leimuiden geworden dat op de ANWB-borden staat. Bij de kruising van de Drecht met de Herenweg is het dorp ontstaan. En dat is al even terug; de naam Liethemuton komt al voor in 1040, in rekeningen van de Graven van Holland.

 

Bilderdam

In Leimuiden zijn twee buurtschappen; Vriezekoop en Bilderdam. Die laatste wordt ook door veel mensen als zelfstandig dorp gezien. Er is ook iets bijzonders aan de hand, het grootste deel van idyllische Bilderdam ligt in Kaag en Braassem, maar een paar huizen liggen officieel in gemeente Nieuwkoop. Bezoekt u Bilderdam, ga dan zeker langs bij de galerie in de turfstekerwoningen van Ada Gons Goosen. Naast dat Ada gespecialiseerd is in het schilderen van dieren met acrylverf op hout, kan ze prachtig vertellen over de geschiedenis van Bilderdam.

 

Dagelijks leven

In Leimuiden waren drie basisscholen die sinds een aantal jaar samen met de kinderopvang in het Integraal Kindcentrum De Lei ondergebracht zijn. Er zijn veel leuke winkels, waaronder een uitstekende delicatessenwinkel en een ambachtelijke bakkerij. Het centrum van Leimuiden is onlangs vernieuwd met gevarieerde nieuwbouw en een prachtige haven. Ook voor een hapje eten kun je in Leimuiden prima terecht, bijvoorbeeld bij Prik en Proost aan de Drecht of bij Bij René aan het Dorpsplein. Een uniek stukje van het dorp is het openluchtzwembad De Kleine Oase en het verenigingsleven is er bruisend, met diverse sportclubs als een schaats-, voetbal- en een scoutingvereniging.

 

Wonen in Leimuiden?

Regelmatig hebben wij aanbod uit Leimuiden. Een woning gezien die niet bij ons in het aanbod staat? We staan u graag bij als aankoopmakelaar. Kunnen we iets voor u doen?

 

Melina Rietbroek