Marktcijfers Q1 2023

 
De huizenmarkt in Nederland blijft in beweging en recentelijk heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de marktcijfers voor het eerste kwartaal van 2023 gepubliceerd. Deze cijfers bieden interessante inzichten over de huidige situatie op de woningmarkt en laten ons zien hoe deze zich ontwikkelt in vergelijking met voorgaande jaren.
 
 
Een van de meest opvallende bevindingen uit deze cijfers is dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning verder is gestegen in het eerste kwartaal van 2023. Het gemiddelde bedrag dat een woning opleverde was namelijk maar liefst €428.000,-, wat neerkomt op een stijging van 10,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Dit is opmerkelijk omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren al flink waren gestegen.
 
 
Daarnaast blijkt uit de cijfers dat er in het eerste kwartaal van 2023 minder woningen zijn verkocht in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. In totaal zijn er 28.227 woningen verkocht, een daling van 2,3% ten opzichte van vorig jaar. Mogelijk heeft de stijging van de huizenprijzen de vraag naar woningen enigszins getemperd.

 

Een andere interessante bevinding is dat de verkooptijd van woningen is toegenomen. In het eerste kwartaal van 2023 duurde het gemiddeld 33 dagen om een woning te verkopen, tegenover 30 dagen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Waarom? Wellicht omdat de huizenmarkt iets is afgekoeld en dat potentiële kopers meer tijd nemen om een woning te vinden die aan hun wensen voldoet.

 

Ten slotte laat de analyse van de marktcijfers van de NVM zien dat de prijsstijgingen zich niet alleen beperken tot de grote steden, maar zich inmiddels ook verspreiden naar de omliggende gebieden. Dit is te wijten aan het feit dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een woning buiten de stad, met name vanwege de groei van thuiswerken.

 

Al met al kunnen we concluderen dat de huizenmarkt in Nederland nog steeds zeer dynamisch is en dat de huizenprijzen hoog blijven. Toch is er een kleine afname in de vraag naar woningen en neemt de verkooptijd toe. Het is spannend om te zien hoe de huizenmarkt zich de komende maanden verder zal ontwikkelen en of deze trends zich zullen voortzetten. We houden het in de gaten!

 

Melina Rietbroek