Op een woning bieden is een vak apart. Wij van Rietbroek Makelaardij staan u daar graag (als aankoopmakelaar) in bij en zijn daar behoorlijk bedreven in. Wilt u toch ook zelf meer weten over onderhandelingen? Dan hebben wij een stappenplan voor u opgesteld met ongeschreven regels voor de beste onderhandelingspositie.
Voorbereiding is alles
Het lijkt een open deur, maar het is echt slim om voorbereid aan onderhandelingen te beginnen. Als u er maar half in zit, is de andere u een stap voor. Fijn als u alvast weet hoe dat werkt, bieden op een huis. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk!
Hoe ver kunt u gaan?
Heel handig als u vooraf weet tot welk bod u kunt gaan en wat uw weerstandspunt is. Het is verstandig om daar niet overheen te gaan. Onthoud dat er vast opnieuw een mooie woning voorbijkomt in de toekomst.
Bied zonder emotie
Hoe graag u het huis ook wil, als uw emotie meespeelt, komt u niet goed uit de onderhandelingen. U kunt beter een stellig bod neerleggen, twijfeling geeft de tegenpartij te veel ruimte om de onderhandelingen de andere kant op te laten gaan.
Water bij de wijn
Bij onderhandelingen zijn twee partijen betrokken, die allebei iets willen. Voor beide partijen geldt: blijf niet hangen in een bod en bedenk op welke punten u iets toe kunt geven. Wellicht gaat het dan niet om het bedrag, maar bijvoorbeeld om de datum van overdracht.
Iedereen wint
De verkoper wil graag een goede prijs voor de woning, de koper wil een goede prijs betalen. De beste onderhandelingen eindigen met twee winnaars. Hoe fijn is het daarom als u beiden een goed gevoel heeft bij het eindresultaat?
Op tijd de stekker eruit
Voelt u zich niet goed meer bij de onderhandeling? Stop er dan mee. Niet elke onderhandeling lukt, dus het risico zit erin dat uw onderhandelingen ergens spaak lopen. Het is beter geen deal te sluiten dan een slechte deal. Ook als u de woning erg graag wilt…
Heeft u een woning op het oog waar u een bod op wilt doen? Als aankoopmakelaar staan we u graag bij. Kunnen we iets voor u doen?
Melina Rietbroek