Online bieden

Recentelijk is er vanuit de overheid bepaald dat er rond het bieden op een woning meer transparantie moet komen. Dat maakt dat het verloop van het proces van de biedingen voor zowel koper als verkoper inzichtelijk moet worden. NVM is daarom gestart met een nieuwe tool: online uw bod uitbrengen.

Verkoper en makelaar beslissen samen

Wordt uw woning verkocht door middel van online bieden of heeft u een woning op het oog waarop u online moet bieden? We leggen u graag de procedure uit. Het start met het bepalen van het startbedrag en de -tijd. Dit wordt door de makelaar beslist samen met de verkoper. Ook bepalen zij wanneer de biedingen sluiten. Wie interesse heeft in de woning kan meedoen door een bod uit te brengen en krijgen inzicht in het biedingsproces.


Wel bezichtigen

Niet iedereen kan zomaar bieden met deze tool. Het is noodzakelijk dat u de woning heeft bezichtigd en dat u geregistreerd bent bij de aanbiedende makelaar. Eventuele voorbehouden als opleverdatum, bouwkundige keuring of financiering kunt u meegeven met uw bod. Voor de sluitingsdatum van de biedingsprocedure kunt u uw bod nog aanpassen, net als uw voorbehouden.

 

Verhelderend

Het is waar dat de prijs door deze manier van bieden opgedreven kan worden. Maar u weet wel waar u aan toe bent en in welke richting u moet denken als u een bod uit wilt brengen. Het maakt het biedingsproces inzichtelijk, zowel voor de eventuele koper als voor de verkoper. Vooral als u starter bent in deze markt, werkt dit inzicht verhelderend. Het is overigens niet zo dat online bieden gelijk staat aan het veilen van een woning. Dit laatste gebeurt meestal niet vrijwillig.


Gunnen, ook bij online bieden

Niet per se het hoogste bod is het beste bod. De verkoper mag nog steeds de bieding kiezen waar het beste gevoel bij is. Dat kan zijn omdat de koper de woning gegund wordt, maar het kan ook zijn dat de koper de beste voorbehouden heeft opgesteld. Ook bij deze nieuwe manier van online bieden is de verkoper degene die de regie heeft. Is uw bod geaccepteerd? Dan heeft u uiteraard recht op de wettelijke bedenktijd, waardoor u niet direct aan de aangeboden woning vast zit.

Heeft u een woning op het oog waarbij een online bod gevraagd wordt? Dan kunnen wij u als aankoopmakelaar assisteren. Ons advies kan waardevol zijn bij het bepalen van een goed bod en de beste timing om te bieden. Neem contact op voor onze mogelijkheden.

Melina Rietbroek