Starter in de woningmarkt?

Starter in de woningmarkt?

Waar moet u rekening mee houden?

Starten op de huidige woningmarkt, het is niet eenvoudig. Wilt u uw kansen vergroten? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. Geen leningen aangaan bijvoorbeeld. Mocht de ideale woning dan toch op uw pad komen, dan zijn de beren alvast maar van de weg geruimd.

 

Hoe zit dat met een studieschuld?

Een studieschuld maakt dat u minder kunt lenen. De hypotheekverstrekker kijkt naar de actuele stand dus als u nu nog niets kunt aflossen, dan scheelt dat zeker in het bedrag dat u kunt lenen voor de aan te kopen woning. Het ligt eraan hoe oud de studieschuld is, hoe u ermee om moet gaan. Is de schuld van voor 2015 – toen de basisbeurs nog bestond – dan telt de schuld zwaarder dan als hij na 2015 is aangegaan. Een studieschuld staat niet aangemeld bij Bureau Krediet Registratie, toch mag een hypotheekverstrekker inzicht in de schuld als voorwaarde stellen.

 

Wat staat er wél geregistreerd?

We hadden het al over Bureau Krediet Registratie, in de volksmond beter bekend als BKR. Hier staan allerlei leningen geregistreerd die hoger zijn dan 250 euro en langer lopen dan een maand. Veel mensen denken dat ze niet geregistreerd staan. Een valkuil in deze is de telefoon die u “gratis” bij een abonnement krijgt. In dat geval gaat het wel degelijk om een lening die vaak hoger is dan 250 euro en u in bijvoorbeeld twee jaar afbetaald. Niet iets waar u direct aan denkt, als u een ogenschijnlijk onschuldig abonnement afsluit.

 

En verder?

Ook de leaseauto die u privé heeft en heel makkelijk en goedkoop leek wordt als een schuld geregistreerd. Sinds april 2022 telt de leaseauto voor 100% mee als lening, voor die tijd was dat voor 65%. Als u een hypotheek aan wilt gaan is die private leaseauto dus geen goed idee. Net als andere persoonlijke leningen aangaan of kopen op afbetaling. Ook dan is het geregistreerd zodra het bedrag boven de 250 euro is. Nadeel van kopen op afbetaling is dat u uiteindelijk meer betaalt dan het aankoopbedrag als u in één keer betaalt. Maar ook dat de registratie vijf jaar op uw naam blijft staan.

 

Advies voor starters

Staan er leningen van u geregistreerd, dan kan een hypotheekverstrekker een hypotheek weigeren of het maximale bedrag verlagen. Zorg daarom altijd dat het krediet dat u heeft, past bij uw financiële situatie. Er zijn veel schulden waar u financieel mee in de problemen kan komen. Vooral als u nog wil starten op de woningmarkt is het daarom verstandig om goed na te denken over welke leningen u aangaat.

 

Melina Rietbroek