Succesvol bieden bij verkoop op inschrijving

Soms bieden makelaars een woning aan die verkocht wordt per inschrijving. Dit is meestal het geval als er verwacht wordt dat er veel belangstelling is voor de betreffende woning. Meer gegadigden krijgen op deze manier de kans een bod uit te brengen. Maar hoe kunt u nou zo succesvol mogelijk bieden in zo’n geval?

 

Denk na, maar niet te lang

Denk goed na over een mooi bod, inclusief aanvullende voorwaarden. Een huis kopen doet u niet elke dag, dus een bod moet weloverwogen zijn. Haalbaar voor u en binnen de gestelde tijd. Komt uw bod te laat binnen, dan wordt het niet meegenomen in de overweging. Check dus goed vooraf tot wanneer u de tijd heeft om uw inschrijfformulier met uw bod in te sturen.

 

Wees origineel en val op

Denk eens aan een ‘bijzonder’ bedrag. De verkoper maakt de beslissing, dus als u het geluk heeft dat bijvoorbeeld het huisnummer prominent in het bod staat, dan is de kans groot dat het bod opvalt. Een rond getal trekt minder aandacht dan iets ‘geks’. Boven het maaiveld uitsteken is altijd goed, waar wees wel reëel. Het is vaak de gunfactor die de overhand heeft.

 

Een bod met een verhaal

Die gunfactor kan ook door een persoonlijke noot versterkt worden. Een woning verkopen is voor de verkoper vaak een emotioneel moment. Niet zo gek dus, dat hij het liefst ziet dat de woning naar sympathieke mensen gaat waarbij hij zijn huis in ‘goede handen achterlaat’. Een bod met een verhaal is daarom een aanrader: Wie biedt er en waarom wil u zo graag in deze buurt wonen? Wat maakt dat u zo graag in deze woning wilt wonen?

 

Na advies voorwaarden opstellen

Het beste bod is niet per se altijd het hoogste bod: de verkoper kijkt ook naar de aanvullende voorwaarden. Voor de een is dat wel of geen snelle opleverdatum, voor de ander is dat uw flexibele instelling. Vraag hiernaar tijdens de bezichtiging, dan heeft u een streepje voor bij het doen van uw bod. Soms neemt een bieder bepaalde risico’s zoals het schrappen van de bouwkundige keuring, of het uitbrengen van een bod zonder voorbehoud van financiering. Gunstig voor de verkoper, maar voor u wellicht een risico. Laat u daarom vooraf adviseren!

 

Bij een andere makelaar?

Heeft u een woning gezien bij een andere makelaar en ziet u uzelf al wonen op die mooie plek? U bent niet de enige, want bij verkoop op inschrijving zijn er vaak veel gegadigden en maar één bod kan geaccepteerd worden. Dan adviseren wij als aankoopmakelaar graag over het te bieden bedrag en de aanvullende voorwaarden. Ons advies kan net dat ene zetje geven tot een succesvolle aankoop.

 

 

Kunnen wij iets voor u doen?

 

Melina Rietbroek