U koopt een monument, en nu?

Een monument, wat is dat eigenlijk? Volgens de Rijksoverheid is het een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. In Nederland kennen we een aantal verschillende soorten monumenten.

Een daarvan is een Rijksmonument. Dit is een gebouw dat van cultuurhistorische waarde is en daarom zelfs van nationaal belang. Een mond vol, maar wat heeft u er als eigenaar van een monument aan?

Restauratie en onderhoud

Als u een monument wilt kopen is het belangrijk dat u weet dat het pand onder de Monumentenwet valt. Dit maakt dat het gebouw is beschermd en u niet zomaar iets mag veranderen. Rijksmonumenten staan niet dagelijks te koop. Als dat gebeurt, kan dat gezien worden als een buitenkans. Toch moet u zich vooraf goed realiseren waar u aan begint. Onderhoud en restauratie moet aan strenge regels voldoen en verzekeren van het object is minder eenvoudig dan bij een gewoon woonhuis. Neemt niet weg dat wonen in een monument bijzonder en uniek is.

Onze monumenten

In gemeente Kaag en Braassem zijn 59 monumenten ingeschreven in het rijksmonumentenregister. Een groot aantal daarvan zijn molens en kerken, maar ook een aantal prachtige woningen voldoen volgens de Rijksoverheid aan de eretitel monument. We lichten een aantal van deze objecten voor u uit.

Statig herenhuis

In Oude Wetering staan aan de Kerkstraat twee woningen die onder monumentenzorg vallen: de dienstwoning van de Remonstrantse Kerk en een herenhuis uit 1774. De eerste is een huis uit begin 19e eeuw, zonder verdieping. Een mooi object met een schilddak en hoekschoorstenen. Het statige herenhuis heeft een breedte van vier vensterassen en een lage bovenverdieping onder een schilddak met hoekschoorstenen. Het zijn maar wat bijzondere details!

Langgerekte hoeve

In Rijpwetering vinden we een aantal bijzondere monumentale boerderijen aan de Achterdijk, de Pastoor van de Plaatstraat en de Zuidweg. Een daarvan is een langgerekte hoeve onder een rieten wolfdak. Ook Hoogmade, Rijnsaterwoude, Kaag, Leimuiden en Oud Ade kennen een paar van dit soort bijzondere boerderijen. In de laatste plaats staat daarnaast een gerechtsgebouw met een prachtige trapgevel in neogotische stijl.

Goois landhuis

Tot slot benoemen we woonhuis ‘Jacobswoude’ in Woubrugge. Dit is een in 1929 gebouwd landhuis dat is ontworpen door architect Jan Rebel. Jarenlang deed deze woning dienst als burgemeesterswoning van voormalig gemeente Jacobswoude. Met recht noem je dit een echt Goois landhuis. En dat in ons eigen Kaag en Braassem!

Nationaal vieren we Open Monumentendag in het tweede weekend van september. Veel monumenten in Kaag en Braassem zijn dan open voor bezichtiging.