De woning is verkocht en overgedragen. Toch bent u er nog niet helemaal vanaf. Als de koper gebreken vindt die eerder niet ontdekt waren, dan kan dat nog gevolgen voor u hebben. Of niet. Want wanneer zijn verborgen gebreken het probleem van de verkoper en wanneer niet (meer)?
Onder verborgen gebreken kan bijvoorbeeld een onverwachte lekkage vallen of houtrot. Ook een defect in de riolering of elektriciteit kan verborgen zijn, net als ongedierte en schimmels. Eigenlijk zit het alle gebreken die je niet met het blote oog ziet en die je wellicht als verkoper nooit gemerkt hebt. Het zijn niet de gebreken waar de verkoper van op de hoogte was.
Wie is aansprakelijk?
In een koopovereenkomst staat meestal vermeld dat alle gebreken overgedragen worden aan de koper. Dit geldt voor zowel verborgen als voor zichtbare gebreken. Heeft u een overeenkomst van Rietbroek Makelaardij of een andere NVM-makelaar, dan staat daar extra in vermeld dat de koper mag verwachten dat de woning veilig bewoond kan worden, zonder dat het woongenot aangetast wordt. Dit onder de noemer: geschikt voor “normaal gebruik”. De leeftijd van de woning en de prijs hebben invloed op dat zogenaamde normale gebruik. Het is immers te begrijpen dat u van een oude woning iets anders verwacht dan van een nieuwbouwwoning.
Mededelingsplicht versus onderzoeksplicht
Als verkoper heeft u een mededelingsplicht. Dat betekent dat u meldt wat er mis is aan de woning en wat u heeft gerepareerd of laten repareren. Daarentegen heeft de koper onderzoeksplicht. Dit houdt in dat deze actief moet hebben gekeken of er iets mis is met de woning. Stel dat de koper houtrot ontdekt en er daarna achter komt dat het hout al eerder door u of in opdracht van u behandeld is geweest, dan bent u als verkoper in gebreke gebleven door dit niet vooraf te melden en kan u aansprakelijk worden gesteld. Omdat u als verkoper zich nog steeds kunt weren, is het hebben van een rechtsbijstandverzekering in dit soort situaties een aanrader.
Een conflict
Het kan zijn dat een conflict uitgevochten wordt met een rechtszaak. Dit omdat u er als ‘leek’ samen niet uitkomt. Er wordt in dit geval een expert ingezet die aan moet tonen of de verkoper op de hoogte was van het gebrek. Dit zijn vaak ingewikkelde processen, waar zowel koper als verkoper niet op zit te wachten. Het is daarom van belang dat de verkoper eerlijk aangeeft wat de staat van de woning is. Ook een goed koopcontract laten opstellen is een aanrader.
De verkoopmakelaar biedt hulp
Wilt u een woning verkopen? Rietbroek Makelaardij kan u bijstaan als verkoopmakelaar. Wij vertellen u precies wat uw rechten en plichten zijn en weten wat u bij de verkoop moet melden. Bovendien, het opstellen van een goed koopcontract is iets waar wij als NVM-makelaar goed in zijn. Kunnen we iets voor u doen?
Melina Rietbroek