verborgen-gebreken-huis

Verborgen gebreken? Wat een teleurstelling!

Heeft u een woning gekocht maar blijkt er na oplevering toch dat er iets meer achterstallig onderhoud is dan u had verwacht? Soms zijn dat ernstige gebreken. Wat kunt u daaraan doen en waar kunnen wij als makelaar u daarin ondersteunen?

Is het erg?

Voor elke woning geldt dat er achteraf iets tegen kan vallen. Dit komt omdat geen enkele woning helemaal volmaakt is. Vooral als hij is leeggehaald. Vooropgesteld: met kleine gebreken moet u eigenlijk altijd rekening houden. Vooral als u een wat oudere woning koopt. En vaak zijn gebreken helemaal niet zo erg: omdat u toch van plan was een nieuwe badkamer aan te schaffen bijvoorbeeld of omdat er een nieuwe vloer in de woning komt. Elk puntje hoeft dus geen helse zaak te worden. Tot er een serieus gebrek is. Wat als u door een gebrek uw woning niet op een normale manier kunt gebruiken? Dan is er kans dat u de verkoper aansprakelijk kunt stellen.

Verplichtingen

Nu is het wel zo dat u als koper ook verplichtingen heeft. Het is belangrijk dat u zelf ook onderzoekt of de woning in de staat die u verwacht dat hij is. Zowel de juridische als bouwkundige staat moet u zelf onderzoeken. Het is daarom verstandig dat u niet afgaat op de blauwe ogen van de verkoper, maar een bouwkundige keuring laat doen. Van ons krijgt u in elk geval zeker dit advies. Zo komen zaken als houtworm of lekkages eerder aan het licht.

Toch een gebrek?

Vindt u na de overdracht een verborgen gebrek? Meld dat dan direct bij de verkopende makelaar. Per dag dat u wacht, is het ingewikkelder om aan te tonen of een verborgen gebrek er voor de aankoop ook al was. Twijfelt u ergens aan of heeft u een vraag over dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, we helpen u graag.

Melina Rietbroek