Verplicht verduurzamen bij renovatie

Bent u woningeigenaar en wilt u uw woning ingrijpend renoveren? Dan bent u sinds 1 februari 2022 verplicht energie duurzaam op te wekken. We spreken van een ingrijpende renovatie als er meer dan 25% van uw pand vernieuwd, vergroot of veranderd wordt. Hoe u energie duurzaam op kunt wekken? Bijvoorbeeld met een warmtepomp of een boiler, isolatie of zonnepanelen.

 

Regels vanuit Europa

De verplichting tot verduurzamen komt voort uit een Europese richtlijn, dat EU-landen oplegt maatregelen te nemen rond hernieuwbare energie. Nederland koos voor deze maatregel. Het lijkt genomen op een bewust gekozen moment, daar als u toch al gaat renoveren, op een duurzame manier renoveren een logische keuze lijkt. Alleen al door het comfort dat men in een verduurzaamde woning ervaart, is het niet alleen verplicht, maar ook nog eens de moeite waard.

 

Subsidieregelingen

Goed nieuws is dat veel duurzame keuzes door middel van subsidie eenvoudiger gerealiseerd kunnen worden. Het is het uitzoeken waard, sommige subsidies maken dat 20 of zelfs 30% van de toch al hoge kosten gecoverd zijn. Fijn, want de renovatie op zich is ook niet gratis. Verduurzamen is op dit moment helemaal geen slechte keuze. Alleen al door de verhoogde energierekening – kosten die nog steeds oplopen – maakt verduurzamen dat het bedrag aan gaskosten omlaag kan.

 

Duurzame keuzes

Een van de duurzame keuzes die u door de verplichting kunt overwegen is de aanschaf van een al dan niet hybride waterpomp. Ook zonnepanelen zijn een goede keus, net als het aanbrengen van isolatie bij glas, dak, vloer of spouwmuur. De financiële gevolgen van de hoge gasprijs zijn nog niet echt te overzien, maar zo min mogelijk gas verbruiken lijkt sowieso een goede keuze.

 

Wilt u advies of overweegt u in plaats van renoveren een andere woning aan te schaffen? U bent van harte welkom voor een kop koffie bij ons op kantoor.

 

Melina Rietbroek