Onlangs is de WOZ-waarde van uw woning weer bekendgemaakt. Gemiddeld is in 2025 de WOZ-waarde met 5,4% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Maar wat zegt de WOZ-waarde eigenlijk en wat hangt eraan vast?
Vergelijken = weten
WOZ is de afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde van uw woning, die door de gemeente wordt bepaald. In sommige gemeenten stijgt de WOZ-waarde soms zelfs met twaalf procent of meer. Zo bont is het in Kaag en Braassem waarschijnlijk niet. Heeft u uw nieuwe WOZ-waarde ontvangen en bent u benieuwd naar wat de waarde is van de woningen in uw buurt, zodat u dat kunt vergelijken? Dat kan, op de website van WOZ Waardeloket. Zoekt u een aantal vergelijkbare woningen in uw buurt op, dan krijgt u op deze website relevante informatie.
Bezwaar maken
De WOZ-waarde van uw woning is afhankelijk van ligging, inhoud- en oppervlaktegegevens. Bent u het na het vergelijkend onderzoek niet eens met uw WOZ-waarde? Dan kunt u bezwaar maken. Dit doet u overigens als u de WOZ-waarde te hoog vindt, maar ook als u hem te laag vindt. Het lijkt als slapende honden wakker maken, maar soms is een te lage waarde van negatief invloed bij hogere hypotheeklasten, waardoor u mogelijk hogere kosten kunt verwachten. Wilt u bezwaar maken, dan kunt u een taxatieverslag bij de gemeente opvragen. Bij de beschikking staat uitgelegd hoe u daarna het bezwaar in kunt dienen.
WOZ, en dan?
Stijgt uw WOZ-waarde, dan stijgt er helaas nog meer. De gemeentelijke lasten zijn namelijk gekoppeld aan uw WOZ-waarde. In Kaag en Braassem gaat dan ook de onroerendzaakbelasting en afvalstoffenbelasting omhoog. Maar ook de waterschapsbelasting en bij het invullen van uw jaarlijkse belastingpapieren het eigenwoningforfait. Dat kan flink extra kosten met zich meebrengen.
Wilt u meer weten over de waarde van uw woning? Dan kunt u uiteraard ook een taxatie bij ons aanvragen. Wij vertellen u er graag meer over.
Melina Rietbroek